Σκύλος: Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου

Η σχέση σκύλου ανθρώπου μετράει σχεδόν 15.000 χρόνια φιλίας, εμπιστοσύνης και αφοσίωσης.

Ξεκίνησε όταν μία άγρια αγέλη λύκων ακολούθησε μία ομάδα κυνηγών με απώτερο σκοπό το φαγητό και συνεχίστηκε όταν ο σκύλος συνόδεψε τον άνθρωπο στο κυνήγι και την εργασία.

Γρήγορα τα τετράποδα πλάσματα μπήκαν στο σπίτι του ανθρώπου και έγιναν σύντροφοι ζωής.

Η δύναμη της σχέσης άνθρωπου σκύλου είναι αδιαμφισβήτητη.

Τα κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία!

Η καθημερινή επαφή με το σκύλο παρέχει στον άνθρωπο πολυεπίπεδα οφέλη, όπως σωματική και πνευματική εγρήγορση, συναισθηματική ωριμότητα, υπευθυνότητα, κτλ.

Όπως παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, η συμβίωση του ανθρώπου με το σκύλο δεν είναι μόνο ευεργετική για τη σωματική και ψυχική υγεία αλλά και έχει και θεραπευτικές ιδιότητες.

Οι θετικές επιδράσεις των ισχυρών δεσμών του ατόμου με το σκύλο αναγνωρίζονται πλέον από τον επιστημονικό κόσμο και συγκεκριμένα την ιατρική κοινότητα.

Οι ικανότητες και δυνατότητες των τετράποδων φίλων του ανθρώπου επεκτείνονται στον κόσμο της θεραπείας προσφέροντας υποστήριξη, βοήθεια και συντροφιά.

«Τα συναισθήματα του σκύλου θυμίζουν τα συναισθήματα των ηρώων της αρχαιότητας»

Sigmund Freud

Θεραπευτική συμβολή του σκύλου

Στο θεραπευτικό εύρος ενός ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου εντάσσονται τα εξής:

  • Αγχώδεις διαταραχές (και συμπτώματα όπως κρίσεις πανικού κτλ)
  • Μετατραυματικό στρες
  • Κατάθλιψη
  • Μαθησιακές δυσκολίες
  • Έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης
  • Αυτισμός και Asperger
  • Σύνδρομο Down
  • Νοητική στέρηση

Τα πρώτα παραδείγματα

Το 1750 στο Παρίσι καταγράφεται η πρώτη συστηματική εκπαίδευση σκύλων οδηγών για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, ενώ και κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο θα χρησιμοποιήθουν σκύλοι διάσωσης.

Aπό νωρίς ο άνθρωπος ανακάλυψε τις δυνατότητες των τετράποδων φίλων του σε ότι αφορά τη θεραπεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μάλιστα ο Jofi ο σκύλος-σύντροφος του Sigmund Freud τον οποίο χρησιμοποιούσε για τις συνεδρίες του και στην καθημερινότητα του.   

 

Το 1976 ιδρύεται στο New Jersey των ΗΠΑ το Therapy Dog International, μία εθελοντική οργάνωση με σκοπό τη ρύθμιση, δοκιμή και καταγραφή των σκύλων θεραπείας και των χειριστών σε νοσηλευτικά ιδρύματα, νοσοκομεία αλλά και λοιπές δομές όπου οι σκύλοι θεραπείας κρίνονται απαραίτητοι. Ως το 2012 το Therapy Dog International κατέγραψε πάνω από 24.000 σκύλους και χειριστές.

Σε όλο τον πλανήτη εκπαιδεύονται καθημερινά σκύλοι θεραπείας και σκύλοι οδηγοί ώστε να παρέχουν υποστήριξη σε άτομα με κινητικά προβλήματα, προβλήματα ψυχικής υγείας, κ.ά.

Χιλιάδες παραδείγματα αποδεικνύουν την προσφορά των τετράποδων θεραπευτών σε ανθρώπους διαφορετικών αναγκών, ηλικιών, κτλ.