Σεμινάρια

Προετοιμασία Σκύλου Θεραπείας | 31 Μαΐου 2024-2 Ιουνίου 2024 10:00-19:00

 

Η σωστή προετοιμασία ενός σκύλου από την νεαρή ηλικία μέχρι και τη στιγμή που θα είναι κατάλληλος ώστε να μπορέσει να εργαστεί μέσα στην θεραπευτική παρέμβαση είναι το Α και το Ω για μία επιτυχημένη μελλοντική συνεργασία. Πως θα αναγνωρίσεις τα κατάλληλα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει  για αυτό το πεδίο εργασίας, τι πρέπει να προσέξεις μέχρι την ενηλικίωση του, ποια είναι τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσεις στην κοινωνικοποίηση και στην εκπαίδευση του, καθώς και πως λύνεις τυχόν θέματα που θα εμφανιστούν κατά τη διαδικασία αυτή είναι κάποια από τα πεδία που θα αναλύσουμε σε αυτό το σεμινάριο.

Το therapy dog preparation A αποτελεί το εναρκτήριο βήμα για όποιον επιθυμεί να εργαστεί επαγγελματικά στον τομέα της θεραπευτικής παρέμβασης με τη βοήθεια σκύλου θεραπείας. Στο therapy dog preparation B o συμμετέχων λαμβάνει τις γνώσεις για τη σωστή προετοιμασία του σκύλου του ώστε να λάβει μέρος στις εξετάσεις του Test συμπεριφοράς PADA. Το σεμινάριο περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εξάσκηση  καθώς και έντυπο υλικό με όλες τις πληροφορίες του σεμιναρίου. Υποχρεωτική η παρουσία του σκύλου.

Συντονίζει:

Κωνσταντίνα Θανάσουλα 

Αξιοποίηση Σχέσης Σκύλου- Ατόμου στην Θεραπεία | 28-29 Σεπτεμβρίου 2024 10:00-19:00

Πόσο μπορεί να αλλάξει η ζωή ενός ανθρώπου μέσω της σχέσης του με το κατοικίδιο του και πως αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί από έναν θεραπευτή μέσα στο θεραπευτικό του πλαίσιο. Γιατί είναι τόσο σημαντικό για τους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας να ενημερώνονται σχετικά με τη σχέση που έχει ο θεραπευόμενος με το κατοικίδιο του και που μπορεί να ωφελήσει τον επαγγελματία η εξερεύνηση αυτής.

Οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας θα καταλάβουν σε βάθος το ρόλο που διαδραματίζουν τα κατοικίδια στην καθημερινότητα των πελατών τους και θα ενημερωθούν για τις τεχνικές και τα πρωτόκολλα που θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν σε περιπτώσεις όπως δυσκολίες στην αναγνώριση και εξωτερίκευση συναισθημάτων, χρόνιες ψυχιατρικές παθήσεις, τραύματα, διαχείριση θυμού και απώλειας , κακοποιήσεις, σχέσεις μέσα στο κοινωνικό σύνολο, ενίσχυση αυτοπεποίθησης κ.ά.

Συντονίζει:

Νεφέλη Φασουλή, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια & Δραματοθεραπεύτρια

Με εστίαση στην αναπτυξιακή ψυχολογία, εργάζεται παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη και ψυχοεκπαίδευση σε γονείς από το 2006. Μέσα από την 18ετή επαφή της με τα παιδιά και τους γονείς, αλλά και την αγάπη της για τα ζώα οδηγήθηκε στην παρατήρηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ ζώου- ανθρώπου, όπου της έγινε ξεκάθαρο πως ο δεσμός μεταξύ τους μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην υγιή ψυχική εξέλιξη και θεραπεία ενός ατόμου. Εκπαιδεύτηκε σε μεθόδους θετικής εκπαίδευσης ζώων από 2007, στη προσπάθεια της να γνωρίσει καλύτερα τα ζώα και τις δυνατότητές τους. Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στην Υποβοηθούμενη από Ζώα Θεραπεία για να μπορέσει να ενσωματώσει τις θεραπευτικές ιδιότητες των ζώων μέσα στη ψυχοθεραπεία.

Φοβία για τον Σκύλο και Απευαισθητοποίηση | 12-13 Οκτωβρίου 2024 10:00-19:00

Η φοβία ενός ατόμου προς τα ζώα είναι μία κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές αντιδράσεις (επιπτώσεις) είτε σε συναισθηματικό επίπεδο: έντονη ανησυχία, άγχος, στρες, εμμονές και κρίσεις πανικού, είτε σε πρακτικό και καθημερινό επίπεδο: αποκοπή από καθημερινές δραστηριότητες, αυτοτραυματισμούς κ.ά.

Πολλές φορές άτομα  με ΔΑΔ(διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές) όλων των ηλικιών είτε άτομα με κάποια αρνητική εμπειρία (δάγκωμα σκύλου) αδυνατούν να διαχειριστούν καταστάσεις όπου η παρουσία ενός σκύλου στο χώρο στον οποίο βρίσκονται ή ακόμα και η εικόνα ενός σκύλου στο δρόμο όταν περπατάνε να τους δυσκολεύει καθημερινά. Το σεμινάριο έχει ως στόχο την θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των ενδιαφερόμενων προκειμένου να μπορούν να δουλέψουν πάνω στα θέματα της κυνοφοβίας σε συνεργασία με το σκύλο θεραπείας. Το σεμινάριο περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εξάσκηση  καθώς και έντυπο υλικό με όλες τις πληροφορίες του σεμιναρίου.

Συντονίζει:

Κωνσταντίνα Θανάσουλα

Dog First Aid-Φροντίδα Σκύλου | 23 Νοεμβρίου 2024 10:00-19:00

Γιατί είναι καλό να ξέρω να παρέχω τις πρώτες βοήθειες στο σκύλο μου μέχρι να φτάσει στον κτηνίατρο; Τι περιλαμβάνει το «φαρμακείο» του σκύλου μου; Πώς αναγνωρίζω τα σημάδια πόνου στο σκύλο μου; Τι κάνω σε περίπτωση θερμοπληξίας ή τσιμπήματος από κάποιο έντομο; Σε αυτές αλλά και σε άλλες πολλές απορίες θα απαντήσει η υπεύθυνη κτηνίατρος Μάτα Ελευθερία στο σεμινάριο πρώτων βοηθειών που διοργανώνεται από τον οργανισμό μας προκειμένου να μάθετε ότι χρειάζεται για να μπορείτε να βοηθήσετε τον τετράποδο φίλο σας όταν σας έχει ανάγκη.

Συντονίζει: Μάτα Ελευθερία, Κτηνίατρος

Έχοντας από μικρή ηλικία έφεση στη διάσωση και  στη φροντίδα ζώων, η Ελευθερία  σπούδασε στο τμήμα Κτηνιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας. Με πολυετή εμπειρία από το 2008 μέχρι και σήμερα και με μία τεράστια συμμετοχή σε συνέδρια και σεμινάρια αναφορικά με όλες τις καινοτομίες στο επάγγελμά της, δεν σταματάει να παρέχει τις υπηρεσίες της καθημερινά  με αμείωτο ενδιαφέρον και πάθος για τη δουλειά της. Ως ενεργό μέλος στην ΕΔΚΕ (Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος) έχει συμμετάσχει σε αποστολές ανά την Ελλάδα με κύριο στόχο την εξομάλυνση της κατάστασης των αδέσποτων μέσω προγραμμάτων που αφορούν την στείρωση και περίθαλψή τους.

 

Δημιουργική Απασχόληση για Παιδιά και Γονείς με Σκύλο Θεραπείας | 25-26 Ιανουαρίου 2025 10:00-16:00

 

Ποια είναι τα οφέλη του να μεγαλώνει ένα παιδί με ένα σκύλο. Πώς η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, η επίλυση προβλημάτων, η αύξηση κινήτρου, η συνεργασία, οι διαπροσωπικές σχέσεις, η αναγνώριση συναισθημάτων και η έκφραση αυτών, καθώς και πολλά άλλα γίνονται παιχνίδι στην καθημερινότητα ενός παιδιού σε συνεργασία με το κατοικίδιο του.
Αυτό το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε γονείς παιδιών τυπικής και μη τυπικής ανάπτυξης, που θέλουν να εντάξουν στην καθημερινότητα τους έναν νέο τρόπο επικοινωνίας και εκμάθησης για τα παιδιά τους με την βοήθεια των κατοικίδιων τους. Κάποιες από τις ενότητες που θα αναπτυχθούν στο σεμινάριο είναι πως μπορούν τα παιδιά να μάθουν μέσα από τη δημιουργική απασχόληση και την ενεργή μάθηση δραστηριότητες για ανάπτυξη λεξιλογίου, για την έκφραση συναισθημάτων, για την αύξηση της προσοχής, για την καλύτερη επικοινωνία, δραστηριότητες με κίνηση για εκτόνωση και όλα αυτά με την βοήθεια του σκύλου τους.

Συντονίζει:

Κωνσταντίνα Θανάσουλα 

Μαθησιακές δυσκολίες & Σκύλος θεραπείας| 22-23 Φεβρουαρίου 2025 10:00-17:00

 

Αυτό το σεμινάριο είναι βιωματικό, ένα μοναδικό workshop για παιδιά 8-12 ετών με μαθησιακές δυσκολίες που θα βιώσουν τα πλεονεκτήματα του να διαβάζεις μαζί με έναν σκύλο θεραπείας. Είναι ιδανικό για παιδιά που έχουν δυσκολία στο διάβασμα, δεν έχουν αυτοπεποίθηση να διαβάζουν δυνατά και δυσκολεύονται να εστιάσουν στην ανάγνωση. Το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς και παιδιά που θέλουν να μάθουν πώς μπορούν να αναπτύξουν τις ικανότητες τους στο διάβασμα, πώς να χτίζουν αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και θετικές συμπεριφορές απέναντι στη μάθηση με την βοήθεια σκύλου θεραπείας.

Συντονίζει:

Κωνσταντίνα Θανάσουλα 

Φοβίες Σκύλου & Άγχος Αποχωρισμού | 05 Απριλίου 2025 10:00-16:00

Είναι γεγονός πως 2 από τα μεγαλύτερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι κηδεμόνες είναι οι φοβίες που αναπτύσσουν οι σκύλοι στην παιδική ή στην ενήλικη ηλικία, καθώς και το άγχος αποχωρισμού σε διάφορες στιγμές της καθημερινότητας. Στο σεμινάριο θα αναλυθούν οι λόγοι που ο σκύλος παρουσιάζει συγκεκριμένες συμπεριφορές, πως αυτές  αναγνωρίζονται άμεσα από τους κηδεμόνες, πως μπορούν να τις διαχειριστούν, καθώς και πως μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση αυτών ξεκινώντας με τα σωστά βήματα από πολύ μικρή ηλικία.

Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε σκύλους που έχουν υιοθετηθεί από καταφύγια ή από τον δρόμο και που μπορεί να έχουν υποστεί κακοποίηση. Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε όλους τους κηδεμόνες σκύλων ανεξαιρέτως αν παρουσιάζουν δείγματα φοβίας ή άγχος αποχωρισμού.

Συντονίζει:

Κωνσταντίνα Θανάσουλα