Σκύλος Θεραπείας

Ο σκύλος θεραπείας είναι ένας ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος στην υποβοηθούμενη από ζώα θεραπεία και σε τεχνικές θεραπευτικής ή εκπαιδευτικής παρέμβασης για την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε μονάδες θεραπείας, εκπαίδευσης ή σε ατομικό επίπεδο. Είναι πάντα καθοδηγούμενος από το χειριστή και κηδεμόνα του και μπορεί να εργαστεί σε νοσοκομεία, γηροκομεία, κέντρα ημέρας ειδικής αγωγής, κέντρα λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, ψυχιατρικές/ψυχοθεραπευτικές μονάδες, κέντρα αποκατάστασης και σχολεία. Κάθε σκύλος θεραπείας μπορεί να είναι εκπαιδευμένος σε διαφορετικές τεχνικές. Αν για παράδειγμα εργάζεται στην πρώιμη παρέμβαση, μπορεί να είναι διαφορετικό το ασκησιολόγιο που θα μάθει από ότι σε έναν οίκο ευγηρίας ή ένα σχολείο. Ο όρος Σκύλος Θεραπείας χρησιμοποιείται για τους σκύλους που συμμετέχουν σε Θεραπευτικές Παρεμβάσεις όλων των ειδών, ανεξάρτητα από τις διαφορές στο ασκησιολόγιο που έχουν κατακτήσει, ανάλογα με το πεδίο εργασίας τους.
Αντίθετα, μπορεί να συναντήσουμε διάφορες ονομασίες σκύλων που συμμετέχουν σε προγράμματα επισκέψεων Συναισθηματικής Υποστήριξης, όπως reading dogs ή visiting dogs. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο σκύλος δεν συμμετέχει σε Θεραπευτική Παρέμβαση, καθώς προσφέρει μόνο συναισθηματική υποστήριξη μέσα από απλές αλληλεπιδράσεις με τους ανθρώπους.

Τι προσφέρει ένας σκύλος θεραπείας;

Ο σκύλος θεραπείας λειτουργεί ως μία πολύ σημαντική συμπληρωματική ενότητα στην θεραπεία και στην διαπαιδαγώγηση, καθώς δημιουργεί μεγαλύτερο κίνητρο στον θεραπευόμενο- συμμετέχοντα ή ασθενή, ενθαρρύνει την συμμετοχή του στην θεραπεία-δραστηριότητα, βοηθά στην περαιτέρω βελτίωση της σχέσης του με τον θεραπευτή-εκπαιδευτή-νοσηλευτή, βοηθά στην εστίαση της προσοχής σε συγκεκριμένες εργασίες κατά την διάρκεια της θεραπείας-εκπαίδευσης και προάγει την θέληση για θετική αλλαγή.

Πιστοποίηση Σκύλου Θεραπείας

Ένας σκύλος για να είναι Σκύλος Θεραπείας χρειάζεται να φέρει Διεθνή πιστοποίηση που του επιτρέπει να εργαστεί ακόμα και σε δημόσιες δομές Διεθνώς. Οπότε επιλέγεται βάσει χαρακτηριστικών της προσωπικότητας του, αρχικά περνάει το Τεστ Προσωπικότητας PADA Test που δείχνει αν είναι κατάλληλος να εκπαιδευτεί στη θεραπευτική παρέμβαση. Στην συνέχεια εκπαιδεύεται από την ομάδα μας μαζί με τον κηδεμόνα/χειριστή του για περίπου 2 έτη. Μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση, ο σκύλος περνάει δεύτερο Τεστ από Διεθνή οργανισμό με τον κηδεμόνα/χειριστή του για την τελική του Πιστοποίηση ως σκύλος θεραπείας.

Ενδιαφέρεσαι για την εκπαίδευση Σκύλου Θεραπείας;

Ενδιαφέρεσαι για την Εκπαίδευση Σκύλου Θεραπείας & Χειριστή;
Αν ενδιαφέρεσαι για την εκπαίδευση Σκύλου Θεραπείας & Χειριστή, επικοινώνησε μαζί μας στο 6983067428 ή συμπλήρωσε την φόρμα.

    Είμαστε Μέλη

    Οι συνεργασίες μας

    Call Now Button