Εκπαίδευση Σκύλου Θεραπείας & Χειριστή

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά στην Θεραπεία με τη Βοήθεια Σκύλου είναι η σχέση μεταξύ του σκύλου και του κηδεμόνα/χειριστή του (dog handler). Από αυτήν την σχέση εξαρτάται η σωστή καθοδήγηση του σκύλου και επιτυχία της θεραπείας. Ένας σκύλος θεραπείας εργάζεται πάντα με έναν συγκεκριμένο άνθρωπο που είναι ο κηδεμόνας και ο χειριστής του.

Παρέχουμε το μοναδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Ελλάδα που δίνει Διεθνή Πιστοποίηση στην Παρέμβαση με Σκύλο Θεραπείας (Animal Assisted Intervention, AAI) σε εσένα και στο σκύλο σου, σε συνεργασία με Διεθνή οργανισμό.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας, ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να ενσωματώσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του σκύλου στην εργασία τους και σε όσους αγαπούν τον σκύλο και τον άνθρωπο και θέλουν να προσφέρουν μέσα από την Θεραπεία με τη Βοήθεια Σκύλου.
Χωρίζεται σε 5 Levels ώστε να σου δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσεις μέχρι το επίπεδο γνώσης που θέλεις. Για να λάβεις Διεθνή Πιστοποίηση, χρειάζεται να ολοκληρώσεις και τα 5 Levels. Περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση, πρακτική εξάσκηση, βιωματικές εμπειρίες, εξετάσεις και εποπτευόμενη επαγγελματική πρακτική άσκηση.

Level 1

Animal Assisted Services- Introduction

To Level 1 είναι ένα εισαγωγικό επίπεδο, όπου μαθαίνεις τη θεωρία πίσω από την πράξη των υπηρεσιών που είναι υποβοηθούμενες από ζώα. Θα καταλάβεις τις διαφορές μεταξύ θεραπευτικής παρέμβασης και συναισθηματικής υποστήριξης και σε ποια πεδία μπορεί να εφαρμοστεί το κάθε ένα. Θα μάθεις την ορολογία που χρησιμοποιείται στις διαφορετικές εφαρμογές του AAS και τα βασικά χαρακτηριστικά επιλογής του σκύλου.

Απευθύνεται σε: Όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν το αντικείμενο.
Προϋποθέσεις συμμετοχής: Αγάπη για το σκύλο και τον άνθρωπο.
Διάρκεια: 1 Διήμερο Σεμινάριο.

Level 2

Canine Assisted Emotional Support

Στο Level 2 θα μάθεις πως να αξιοποιείς τις ιδιότητες του σκύλου σου για να παρέχεις επισκέψεις μαζί του σε πλαίσια, ιδρύματα & σχολεία. Θα μάθεις να αναπτύσσεις την απαραίτητη δομή για να μπορείς να εφαρμόζεις πρακτικά ένα πρόγραμμα CAΕ, γνωρίζοντας τις βασικές πολιτικές διαχείρισης, όπως της υγείας, της ασφάλειας και της ηθικής. Θα κατανοήσεις τις αρχές που διέπουν την υγεία και την ευζωία του σκύλου. Θα αποκτήσεις γνώση ερευνών σε σχέση με την ενίσχυση του δεσμού μεταξύ ζώων – ανθρώπου και πως αξιοποιείται στην συναισθηματική υποστήριξη σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.
Σε αυτό το επίπεδο οι Χειριστές αξιολογούνται ως προς τον συντονισμό που έχουν καταφέρει με τον σκύλο τους και ως προς την ικανότητα τους να εφαρμόζουν το CAΕ σε σενάρια ρεαλιστικού χαρακτήρα. Οι Χειριστές Πιστοποιούνται ως Χειριστές Επισκέψεων και ο σκύλος ως Σκύλος Επισκέψεων αντίστοιχα, εφόσον είναι άνω των 18 μηνών, έχει εκπαιδευτεί στην βασική υπακοή και έχει αξιολογηθεί ως προς την καταλληλότητα και την ασφάλεια να εργαστεί με διαφορετικούς ανθρώπους και παιδιά.

Απευθύνεται σε: Όσους θέλουν να δουλέψουν στην Συναισθηματική Υποστήριξη με την Βοήθεια Σκύλου.
Προϋποθέσεις συμμετοχής: Να έχεις ολοκληρώσει το Level 1.
Διάρκεια: 3 Διήμερα Σεμινάρια.

Level 3

Advanced Preparation in Canine Assisted Therapy

Το Level 3 προσφέρει προχωρημένη θεωρία στην ανάπτυξη μίας θεραπευτικής αλληλεπίδρασης, σε συνδυασμό με προχωρημένες δεξιότητες διαχείρισης του σκύλου.
Σε αυτό το επίπεδο, οι απόφοιτοι μπορούν να αντιληφθούν πως να εφευρίσκουν θεραπευτικές αλληλεπιδράσεις και να τις εφαρμόζουν σε διαφορετικά θεραπευτικά ή εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, καθώς πλέον κατανοούν τη νευροβιολογία πίσω από αυτές. Οι χειριστές εξασκούνται στην ανάπτυξη της εφευρετικότητας θεραπευτικών αλληλεπιδράσεων με συγκεκριμένη στοχοθεσία. Ο σκύλος σε αυτό το στάδιο έχει ξεκινήσει την εκπαίδευση του στο παιχνίδι, τα τρικς, στο agility και εργάζεται ως προς την ανταπόκριση του χωρίς λουρί μέσα στο περιβάλλον εργασίας, καθώς προετοιμάζεται να αξιολογηθεί στο επόμενο επίπεδο για την ικανότητα του να εργάζεται με ανθρώπους χωρίς αυτό.

Απευθύνεται σε: Όσους θέλουν προχωρήσουν στα υπόλοιπα Levels, για να εργαστούν επαγγελματικά στην Θεραπεία με την Βοήθεια Σκύλου (CΑΤ, CΑΙ).
Προϋποθέσεις συμμετοχής: Να έχεις ολοκληρώσει επιτυχώς τα Level 1, 2. Να έχεις εργαστεί στον τομέα του Level 2 με τον σκύλος σου. Ο σκύλος να έχει περάσει επιτυχώς το Τεστ Προσωπικότητας PADA και να ανταποκρίνεται στον Χειριστή/ρια του.
Διάρκεια: 3 Μήνες.

Level 4

Advanced Therapy -School Dog & Handler

Στο Level 4 ο σκύλος και ο Χειριστής/ρια του ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους. Οι Χειριστές μπορούν να αναπτύξουν και να πραγματοποιήσουν Θεραπευτικές Παρεμβάσεις. Ο σκύλος έχει πολύ καλή ανταπόκριση και έχει αξιολογηθεί ότι μπορεί να εργαστεί χωρίς λουρί με διαφορετικούς ανθρώπους, παιδιά και σε διάφορα περιβάλλοντα και συνθήκες. Σε αυτό το επίπεδο παρέχουμε συγκεκριμένο ασκησιολόγιο για τον σκύλο, ανάλογα με το πεδίο εργασίας του Χειριστή/ριας. Όποιος εργάζεται στον τομέα την πρώιμης παρέμβασης θα λάβει διαφορετικό ασκησιολόγιο απο κάποιον που εργάζεται στην εκπαίδευση και στους τομείς της υγείας και της ψυχικής υγείας αντίστοιχα.

Απευθύνεται σε: Όσους θέλουν να προχωρήσουν στο επόμενο επίπεδο και να γίνουν επαγγελματίες στην Συναισθηματική Παρέμβαση με την Βοήθεια Σκύλου.
Προϋποθέσεις συμμετοχής: Να έχεις ολοκληρώσει επιτυχώς το Level 1, 2, 3. Να επιδεικνύεις δεξιότητες ανάλογες με την μάθηση σου. Ο σκύλος να ανταποκρίνεται επιτυχώς στο εκάστοτε ασκησιολόγιο.
Διάρκεια: 6 Μήνες.

Level 5

Certification in Professional Canine Assisted Intervention or Activities

Στο Level 5 θα ολοκληρώσεις την πρακτική σου άσκηση μαζί με τον σκύλο σου και θα μπορείς πλέον να συνδυάζεις αποτελεσματικά την θεωρία και την πράξη μέσα στο επάγγελμα σου στην περίπτωση που είσαι επαγγελματίας υγείας, ψυχικής υγείας ή εκπαιδευτικός. Σε αυτό το επίπεδο πραγματοποιούνται οι τελικές εξετάσεις για να λάβεις Διεθνή Πιστοποίηση Επαγγελματία στην Θεραπευτική Παρέμβαση με Σκύλο και ο σκύλος σου Διεθνή Πιστοποίηση Σκύλου Θεραπείας. Αν δεν είσαι επαγγελματίας υγείας, ψυχικής υγείας ή εκπαιδευτικός, τότε θα λάβεις Διεθνή Πιστοποίηση Συντονιστή/ριας Δραστηριοτήτων με Σκύλο Θεραπείας και θα μπορείς να εργαστείς με το σκύλο σου σε τομείς αναψυχής, ψυχαγωγίας και σε εταιρικά περιβάλλοντα ή να συνεργαστείς με έναν επαγγελματία υγείας, ψυχικής υγείας ή εκπαιδευτικό για να μπορείς να πραγματοποιείς Θεραπευτικές Παρεμβάσεις.

Απευθύνεται σε: Όσους θέλουν να δουλέψουν επαγγελματικά στην Συναισθηματική Παρέμβαση με τη Βοήθεια Σκύλου.
Προϋποθέσεις συμμετοχής: Να έχεις ολοκληρώσει επιτυχώς τα Level 1, 2, 3, 4, την πρακτική εξάσκηση και την πρακτική άσκηση στο πεδίο εργασίας.
Διάρκεια: Εξαρτάται από την επιτυχία κάθε πρακτικής και την εξέλιξη του σκύλου.

*Σημαντικές Πληροφορίες

Η πιστοποίηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν εντάσσει τον/την απόφοιτο σε νομοθετικά ρυθμιζόμενο επάγγελμα υγείας (π.χ. ιατρός), ψυχικής υγείας (π.χ. ψυχολόγος) ή εκπαίδευσης (π.χ. δάσκαλος) και οι απόφοιτοι θα πιστοποιηθούν για να εργαστούν μόνο στο ήδη υπάρχων πεδίο εργασίας τους. Τα υφιστάμενα προσόντα των αποφοίτων και η πιστοποίηση τους στο πρόγραμμα θα δημοσιευτούν σε Διεθνή κατάλογο Πιστοποιημένων Επαγγελματιών ως εξής:

Πιστοποιημένος Επαγγελματίας στην Θεραπευτική Παρέμβαση με Σκύλο (Ψυχολόγος), ή Πιστοποιημένος Επαγγελματίας στην Θεραπευτική Παρέμβαση (Λογοθεραπευτής) ή Πιστοποιημένος Επαγγελματίας στην Εκπαιδευτική Παρέμβαση (Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής) ή Πιστοποιημένος Συντονιστής Δραστηριοτήτων με Σκύλο Θεραπείας (Δραστηριότητες Εργαζόμενων). Αντίστοιχα όσοι σκύλοι έχουν λάβει Πιστοποίηση, δημοσιεύονται σε Διεθνή κατάλογο για λόγους ασφάλειας όσων συμμετέχουν στην Θεραπεία/ Δραστηριότητα.

* Για να παραμείνει ένας επαγγελματίας πιστοποιημένος χρειάζεται να παρουσιάζει εξέλιξη ως προς την συνεχόμενη μάθηση και ενημέρωση στον κλάδο της Υποβοηθούμενης Παρέμβασης με Σκύλο. Να τηρεί τον Κώδικα Δεοντολογίας της Παρέμβασης με Σκύλο Θεραπείας και τους Κανόνες Πρόνοιας και Προστασίας των Ζώων. Να διατηρεί συστηματική εποπτεία που ορίζεται ανάλογα με το πεδίο εργασίας του, για τον ίδιο και για τον σκύλο του. Ο σκύλος χρειάζεται να περνάει τεστ ανανέωσης άδειας κάθε δύο έτη.

Ενδιαφέρεσαι για την Εκπαίδευση Σκύλου Θεραπείας & Χειριστή;

Αν ενδιαφέρεσαι για την Εκπαίδευση Σκύλου Θεραπείας
& Χειριστή, επικοινώνησε μαζί μας στο 6983067428 ή συμπλήρωσε την φόρμα.

    Είμαστε Μέλη

    Οι συνεργασίες μας

    Call Now Button